De lekkerste koffiesoorten op een rij

Koffie wordt wereldwijd dagelijks gekoesterd en heeft een rijke geschiedenis die voorbij de moderne tijd teruggaat. We drinken graag een kopje van deze warme drank en voor velen is het dan ook onderdeel geworden van de dagelijkse routine. Het geeft je een extra boost om de dag vol goede moed te beginnen en door te komen. Zowel thuis als op kantoor en in horecazaken zullen vleugen van vers gezette kopjes koffie door de ruimte gaan. Ben jij ook zo’n koffieliefhebber en ben je benieuwd welke soorten je allemaal nog kunt uitproberen, dan lees je hier meer over de lekkerste koffiedrankjes.

 

Krachtige eenvoud

Vrijwel ieder koffiedrankje is gebaseerd op espresso. Maar je hebt helemaal geen toevoegingen nodig voor een goede start, een espresso op zichzelf is namelijk al heerlijk als je van een sterke smaak houdt. Je kunt een enkele espresso bestellen, maar ook een dubbele (doppio). Een ristretto is de sterkste koffiesoort die gezet kan worden en bevat dus de minste hoeveelheid water. Hier krijg je dus wel een energieboost van. Een americano is een espresso die wordt aangelegd met water en is daardoor wat minder sterk van smaak. Met Vers gebrande koffiebonen van Café du Jour maak je de lekkerste espresso’s.

 

Met melk

Houd je niet zo van een sterke bak, dan kun je melk toevoegen aan je koffie. De koffie wordt hierdoor wat zachter en smaakt voller en romiger. Met melk kun je weer veel variaties maken, waarvan de cappuccino de bekendste soort is. Cappuccino wordt gemaakt van espresso, gestoomde melk en melkschuim, en krijgt soms als topping wat cacaopoeder of kaneelpoeder. Een latte macchiato is de grotere variant waarbij meer melk wordt gebruikt. Doordat eerst de gestoomde melk en het melkschuim in een glas worden geschonken en daarna de espresso erbij, ontstaan er drie mooie laagjes in het glas. Bij een koffie verkeerd wordt meer espresso gebruikt en is de volgorde van inschenken juist weer andersom. Een cortado is een soort kleine cappuccino die iets sterker van smaak is. Met wat verse koffiebonen en melk heb je voor ieder moment van de dag een lekker kopje koffie.

 

IJzig koud

Koffie wordt niet alleen warm gedronken, maar ook zijn er koude varianten. Zo krijg je een espresso met ijsblokjes als je een ijskoffie besteld. Een iced latte bestaat dan weer uit een espresso met melk en ijsblokjes en is dus wat zachter en romiger van smaak. Deze variant wordt vaak besteld op warme dagen en drink je met een rietje. Cold brew koffie wordt met koud water gemaakt, waarbij ofwel ijswater heel langzaam over gemalen koffie wordt gedruppeld, ofwel gemalen koffie in koud water wordt geweekt en koud wordt bewaard.

 

Speciale koffie

Tot slot kun je koffie met alcohol drinken, waarvan de bekende variant Irish coffee is. Irisch coffee bestaat uit espresso, whisky, suiker en room. Ook wordt koffie steeds vaker in cocktails gedronken, vaak als afsluiter van een lekker diner. Denk aan de Espresso Martini, White Russian en Malibu ijskoffie.