Ficus als buitenplant: Tips voor een groene en stijlvolle tuin!

Wil jij graag een groene en stijlvolle tuin? Dan is de Ficus als buitenplant zeker iets voor jou! Deze veelzijdige en populaire plant kan een geweldige aanvulling zijn op je tuin. In dit artikel geven we je tips over het kiezen van de juiste Ficus, verzorgingstips en hoe je met deze plant een groene oase kunt creëren.

De juiste Ficus kiezen voor jouw tuin

Voordat je een Ficus als buitenplant aanschaft, is het belangrijk om te weten welke soort het beste bij jouw tuin past. Er zijn namelijk veel verschillende soorten Ficus die op verschillende manieren groeien en andere eisen stellen aan hun omgeving.

Verschillende soorten Ficus

Er zijn talloze soorten Ficus, maar sommige zijn beter geschikt als buitenplant dan andere. Een paar populaire soorten voor in de tuin zijn de Ficus carica (vijgenboom), Ficus elastica (rubberboom) en Ficus benjamina (waringin). Deze soorten zijn niet alleen prachtig om te zien, maar ook redelijk winterhard, waardoor ze geschikt zijn voor ons klimaat. Let wel op: de ficus is een buitenplant die in de winter wel wat bescherming nodig heeft tegen vorst.

Verzorgingstips voor een gezonde Ficus

Om je Ficus gezond en mooi te houden, is het belangrijk om de plant goed te verzorgen. Dit betekent onder andere dat je de plant regelmatig water moet geven en op de juiste manier moet bemesten.

Water geven en bemesten

Een Ficus heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme en droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar niet te nat. Te veel water kan namelijk leiden tot wortelrot. Bemest de Ficus in het voorjaar en de zomer met een speciale Ficus- of kamerplantenmeststof. Volg hierbij altijd de aanwijzingen op de verpakking.

Ficus en tuinstyling: creëer een groene oase

Met een Ficus in je tuin kun je een prachtige groene oase creëren. Deze plant is namelijk niet alleen mooi om naar te kijken, maar biedt ook nog eens veel mogelijkheden op het gebied van tuinstyling. Combineer verschillende soorten Ficus voor een speels effect of gebruik de plant als eyecatcher in een minimalistische tuin.

Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een grote Ficus elastica in een hoek van je terras, omringd door kleinere planten zoals Ficus benjamina. Of plant een Ficus carica (vijgenboom) als blikvanger in een mediterrane tuin. De mogelijkheden zijn eindeloos!