Hoe doe je de perfecte wijn cadeau?

Een mooie fles wijn of champagne is, in principe, voor elke gelegenheid een goed cadeau. Maar hoe weet je nu wat voor wijn je aan iemand cadeau moet doen? Of welke wijn je mee moet nemen naar een etentje waar je het menu wel al van weet? Je kan natuurlijk sowieso de champagnefles bedrukken of een fles wijn met eigen etiket meenemen; dan is er in ieder geval een mooi aandenken aan de avond. 

Het gebaar eerst

Zoals met alle cadeaus is het vooral het gebaar dat telt. Ga allereerst uit van de persoon, mensen of bedrijfsfeestje waar je een fles wijn of champagne voor wil uitzoeken. Wat voor soort gelegenheid is het? Is het een ontzettend chique gelegenheid, waarbij het van iedereen verwacht wordt een redelijk exclusief cadeau mee te brengen? Is het een hele persoonlijke, intieme bruiloft? Of is het een etentje bij je schoonouders, waarbij je toch het liefst indruk wil maken met de prachtige, lichtzoete fles rode wijn die perfect past bij de stoofpot van je schoonmoeder? Dan is het goed om te weten hoe je wijn combineert met eten, lijkt me zo. 

Wijn en diner

De volledige instructie gids over hoe wijn te combineren met diner past helaas niet in deze kleine ruimte, maar een goed begin is het halve werk. Het eerste wat goed is om te weten over wijn, is dat het moet passen bij de zwaarte van het eten. Een stoofpot of een goede steak is bijvoorbeeld zwaarder dan een salade of een gerecht met zalm en pasta. De hartigheid en het vetgehalte speelt hierin ook mee. Ook is het goed, als je zwaarte van diner nog niet helemaal onder de knie hebt, om te kijken naar de kleur van het gerecht. Een stoofpot met rode kool en draadjesvlees heeft een donkere kleur; rode wijn past hier goed bij. Een pastagerecht is licht; witte wijn, het liefst wat droger met het vetgehalte van de zalm. Zwaarte en kleur van het diner is dus een goed begin bij het uitzoeken van de juiste wijn.

 

Welke wijn je dus ook meebrengt naar je gelegenheid; het gaat vooral om het gebaar. Zolang je een mooie fles meebrengt die een beetje bij het diner past, zit je goed. En zoals mijn oma altijd zegt; zolang er een dier op het etiket staat, kan je eigenlijk geen fout maken. Succes en smakelijk, en geniet van die wijn!