Last van trips? Kies voor een biologische oplossing

Nog even dan worden trips weer actief. Die insectjes, die gedijen vanaf een temperatuur boven de 12 graden, zie je liever niet op je planten. Trips bestrijden moet je dus zsm gaan doen. Want ze kunnen in korte tijd een ware plaag veroorzaken. En je zit echt niet te wachten op verdroogde bladeren en misvormde vruchten en bloemen. Heb je toch last van trips dan kies je het beste voor een biologische manier om ze te bestrijden.
Trips is een klein en dun insect met gerafelde vleugels. Het beestje is slechts zo'n 1 mm. Er bestaan wel zevenduizend soorten. Bekende soorten zijn de Californische trips, de Japanse bloementrips en de tabakstrips, die voor veel schade zorgen. Ze komen in kassen voor, maar ook op buiten- en kamerplanten. Vooral voor de sierteelt onder glas zijn ze een grote bedreiging. Gevoelig voor trips zijn onder andere komkommer, ui, aubergine, paprika, rozen, chrysanten en gerbera. Trips houdt ook van wietplanten.
Hoe zit het verder met trips?
Trips voedt zich met stuifmeel en plantsappen. De bladeren worden leeggezogen. Het blad krijgt hierdoor zilverkleurige vlekken. De kleine donkergroene vlekjes die je ziet, is de poep van trips. De beestjes zitten voornamelijk op knoppen, bloemen en nieuwe bladeren. Daar tref je ook de eitjes aan, 150 tot 300 per exemplaar.
De levensduur van trips is maximaal een maand maar door de grote hoeveelheid eieren die in die korte tijd worden afgezet, kan er toch snel een plaag ontstaan. Tevens kunnen tripsen gemakkelijk bacteriën en virussen overbrengen.
Trips bestrijden
Heb je eenmaal trips dan heb je een groot probleem. De insecten zijn inmiddels immuun geworden voor veel bestrijdingsmiddelen. Probeer het eerst met huis-, tuin- en keukenmiddeltjes. Zoals sproeien met veel water of zachte gele zeep met spiritus. Mocht dit weinig helpen, kies dan voor een biologische manier om van die lastposten verlost te worden.
Tegen deze schadelijke beestje zet je namelijk het beste hun natuurlijke vijanden in. Trips bestrijden op (kamer)planten doe je met roofwants en/of roofmijten. Biologische bestrijding en dus 100 procent milieuvriendelijk. Deze nuttige insecten zullen de komende jaren een steeds grotere rol krijgen in de bescherming van gewassen en planten.
Roofwants tegen trips
Om van de tripsen af te komen, moeten zowel de volwassenen diertjes als de larven worden bestreden. Je kunt kiezen voor roofwants en/of roofmijt. Een combinatie werkt in mijn ogen het effectiefst.
De Orius roofwants doet zich tegoed aan de grotere tripslarven en volwassen trips. Het is zelfs de enige natuurlijke vijand van volwassen trips. Bijkomend voordeel is dat Orius ook bladluizen, spint en witte vlieg verorbert. De roofwants tegen trips moet je uitstrooien op de bladeren. In de strooikoker zitten 100, 500 of 2000 exemplaren.
Roofmijt tegen trips
De roofmijt tegen trips voedt zich in eerste instantie met eitjes en jonge larven. De roofmijten worden per 25.000 of per 125.000 roofmijten geleverd. Er worden per roofmijt ongeveer zes tripslarven per dag gegeten. Dus dat schiet lekker op bij zo'n enorme hoeveelheid roofmijten.
Je heb ook bodemroofmijten, die (de naam zegt het al) actief zijn in de bodem. Daar eten ze de eitjes en nimfen op. Je kunt deze mijten ook preventief uitzetten. Dan wordt gebruik gemaakt van kweekzakjes, die je tussen de planten plaatst. Een roofmijt leeft ongeveer drie weken.