Rijst: een onwijs veelzijdig gewas

Ieder jaar wordt rijst weer wat populairder, ook in Nederland! Al sinds 8000 voor Christus wordt er rijst gegeten door mensen, voornamelijk in het Oosten. Met de huidige snelheid van globalisering wordt het echter alsmaar toegankelijker voor iedereen om rijst te eten. Wist je bijvoorbeeld dat men in Nederland gemiddeld 4.5 kilo rijst per jaar eet? Dit ligt zelfs nog onder het Europese gemiddelde van 5.5 kilo per hoofd per jaar! Nu lijkt dat misschien nog wel laag, maar de populariteit neemt langzaam maar zeker toe.

Wat kun je allemaal met rijst?

Wat je met rijst kunt doen is zo ontzettend uitgebreid dat het onmogelijk is om alles hierin te plaatsen. Je kunt in ieder gerecht dat bestaat wel op de een of andere manier rijst in verwerken. Juist daarom wordt het door zoveel mensen gegeten en van gehouden. Onthoud echter wel dat je, voordat je ermee gaat koken, de rijst altijd zelf nog moet koken. Maak het jezelf makkelijk en maak gebruik van een rijstkoker, deze apparaatjes voor in de keuken koken iedere keer de perfecte rijst voor je. Tenzij je een gerecht weet te bedenken waarvoor je rauwe rijst nodig hebt, is een rijstkoker echt een musthave!

Probeer ook nieuwe dingen!

Wanneer je leert met rijst te koken, gaat er een hele nieuwe deur in de culinaire wereld open. Naast vrij bekende gerechten zoals nasi goreng of risotto, zijn er ook ondergewaardeerde platen zoals het Indische pilav! Verder wordt rijst ook nog gebruikt als ingrediënt om andere ingrediënten te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan rijst noedels of rijstpapier, twee compleet nieuwe dingen vervaardigd uit rijst. Zowel rijstpapier als rijst noodles kun je thuis zelf maken aan de hand van een recept, maar ook kun je ze simpelweg bij een supermarkt kopen. Deze twee zou je dan vervolgens weer kunnen gebruiken in andere gerechten die je wilt maken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld rijstvel loempia’s of aan de lekkerste pad thai. Rijst is zo ongelooflijk veelzijdig dat je er vrijwel alles mee kunt wat je maar bedenkt. Ga uit je dak en leer jezelf nieuwe vaardigheden aan!