5 tips voor het beginnen van een restaurant
Droom je al jaren over het starten van je eigen restaurant, maar heb je geen idee waar te beginnen? Of ben je een nieuwe horecazaak aan het opzetten en wil je niks belangrijks vergeten? Geen nood, want hier zetten we de belangrijkste dingen voor je op een rij. Dit zijn 5 tips voor het beginnen van je eigen restaurant, waaronder je arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers (aov) regelen.
Restaurant starten in de coronacrisis
De coronacrisis heeft horeca-ondernemers een flinke knauw gekregen. En van alle nieuwe zaken die hun deuren openen, stopt 10 procent na het eerste jaar er alweer mee. Met deze tips zorg je dat je goed inspeelt op de huidige markt en minder snel voor financiële verrassingen komt te staan.
1. Regel je zakelijke verzekeringen
Als je ondernemer bent, dan is het cruciaal dat je je zaakjes financieel goed op orde hebt. Dit houdt in dat je de financiële risico’s afdekt die je zelf niet kunt dragen. Dit kun je doen door de nodige zakelijke verzekeringen af te sluiten, zoals een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en een zakelijke rechtsbijstandverzekering.
Verzeker jezelf daarnaast ook goed tegen arbeidsongeschiktheid met een aov-verzekering voor zzp’ers. Als je tijdelijk of langdurig niet kunt werken komt er immers geen geld in het laatje. Maar met een aov voor zzp’ers ben je in dat geval toch nog verzekerd van een inkomen.
2. Vind je niche
Online marketing is belangrijker dan ooit. Zorg daarom dat je jouw niche en doelgroep vindt: maak je niet zo druk om wat je concurrenten doen, maar zorg dat jouw zaak inspeelt op wat klanten zoeken. Laat je hier professioneel in adviseren. En maak ook een (online) marketingplan waarin duidelijk naar voren komt hoe je jouw doelgroep gaat bereiken en prikkelen.
3. Bereken je break-even punt
Eerlijk is eerlijk: alles valt of staat uiteindelijk bij je omzet. Zorg daarom dat je weet wat het break-even punt van je restaurant is. Reken ook uit hoeveel tafels je elke dag gemiddeld moet hebben om break-even te draaien. En zorg dat je dit aantal ook daadwerkelijk kunt neerzetten en halen.
4. Regel vergunningen op tijd
Zorg dat je op tijd alle benodigde vergunningen voor je restaurant aanvraagt. Want er is niks vervelender dan je deuren gesloten moeten houden omdat je nog aan het wachten bent op een vergunning. Van een exploitatievergunning tot een drank- en horecavergunning: laat je goed adviseren over welke vergunningen er allemaal zijn en welke jij wel en niet nodig hebt. Zo voorkom je mogelijke boetes.
5. Kies de beste rechtsvorm
Van eenmanszaak tot bv: verdiep je in alle mogelijkheden en kies dan de beste rechtsvorm voor je restaurant. Het fijne aan een eenmanszaak is bijvoorbeeld dat je deze snel en makkelijk kunt oprichten. Maar daar staat tegenover dat je persoonlijk aansprakelijk bent voor zakelijke schulden. Bij financiële problemen kun je dus ook je privévermogen kwijtraken. Hou hier rekening mee.