3 redenen waarom je elke dag koffie moet drinken

Koffie is een populaire warme drank en dan met name in Nederland. Nederlanders behoren tot de volkeren die het meeste koffie drinken; per jaar kan dit oplopen tot wel 150 liter koffie per persoon. Dat zijn ongeveer 1.000 kopjes! Naast dat je er een energieboost van krijgt en je na het drinken van een kopje hete koffie klaar bent voor de dag, heeft het drinken van koffie nog veel meer voordelen. Wist je bijvoorbeeld dat koffie zonder suiker op de Schijf van Vijf staat?

Koffie helpt hydrateren

Lange tijd dacht men dat koffie en de cafeïne die het bevat, uitdrogend zou werken. Om die reden krijg je in veel cafés een glaasje water bij de cappuccino. In grote hoeveelheden drijft cafeïne inderdaad vocht af, maar dat houdt enkel in dat het de nieren stimuleert vocht uit te scheiden. Dit betekent dus niet dat er méér vocht het lichaam verlaat dan dat er binnenkomt. Koffie is juist een goede basis voor de hydratatie. Per dag heeft het menselijk lichaam 1,5 tot 2 liter vocht nodig en koffie helpt je dus die hoeveelheid gemakkelijk te bereiken!

Koffie bevat vezels, vitamines en mineralen

Met het drinken van koffie zonder suiker en melk draag je bij aan een gezond voedingspatroon. Naast dat het geen vet en zeer weinig zout bevat, bevat het wel een aantal vitamines en mineralen. Een kopje koffie bevat bijvoorbeeld de vitamines B1 en B6, en de mineralen calcium, kalium en magnesium. Daarnaast bevat koffie oplosbare voedingsvezels; ongeveer 1,5 tot 2,0 gram per kopje. Met drie tot vier kopjes koffie per dag ben je dus goed op weg om aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden te voldoen! 

Minder risico op verschillende ziekten

Door middel van het drinken van twee tot vier kopjes koffie per dag, loop je minder kans op hart- en vaatziekten, maar ook het risico op beroertes neemt aanzienlijk af. Beide risico’s worden verlaagd met 10%. En het houdt hier niet op: de kans op diabetes type 2 ligt zelfs 30% lager wanneer je regelmatig, maar niet overmatig, koffie drinkt. Ten slotte toont onderzoek aan dat de consumptie van koffie het risico op neurologische aandoeningen zoals Alzheimer, eveneens verlaagt. 

Naast dat koffie je een oppepper geeft, helpt het je dus eveneens om gezond te blijven. Niet gek dus, dat koffie onderdeel uitmaakt van de Schijf van Vijf!