Deze kamerplanten zuiveren de lucht in je huiskamer

Nu we weer vaker binnen zitten, kunnen bepaalde kamerplanten helpen de lucht in huis te zuiveren. Kamerplanten zijn niet alleen sfeervol en decoratief, maar ook nog eens goed voor de leefomgeving. Een overzicht van mooie en luchtzuiverende kamerplanten.

De goudpalm

De populaire goudpalm (of Areca lutescens) is een echte blikvanger. Bovendien is het een van de beste luchtzuiveraars, volgens onderzoek van NASA. Niet verwonderlijk dat het een veelgebruikte palm is in huiskamers en kantoortuinen. De goudpalm vermindert niet alleen schadelijke stoffen, de bladeren zorgen ook voor een goede luchtvochtigheid in huis en verhogen de hoeveelheid zuurstof. De goudpalm houdt van een lichte plek, maar niet direct in het zonlicht. Ook de temperatuur in de kamer moet gelijkmatig zijn. Geef de plant zo veel water dat de aarde steeds vochtig is, maar zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt. Daar kunnen de wortels namelijk niet tegen.

De sanseveria

De sanseveria (of vrouwentong) filtert onder meer formaldehyde uit de lucht. Dit is een stof die veel voorkomt in schoonmaakmiddelen en producten voor persoonlijke verzorging. Bovendien is de vrouwentong erg makkelijk te onderhouden en ijzersterk. De plant heeft weinig licht nodig en ook niet veel water, en is dus zelfs goed te onderhouden als je geen groene vingers hebt. Deze plant is wel giftig voor huisdieren.

De graslelie

Een makkelijk te onderhouden plant is de graslelie. Volgens de NASA haalt deze ‘Chlorophytum comosum’ of spinplant met gemak benzeen, formaldehyde, koolmonoxide en nitraten uit de lucht. De graslelie leeft op in een lichte omgeving, maar houdt niet van direct zonlicht. Van de lente tot de herfst heeft de plant zo veel water nodig dat de grond steeds vochtig is. In de winter is wat minder water beter voor de gezondheid van de plant. Bij goed onderhoud krijgt de graslelie veel ‘baby’s’, stekjes die op de uitlopers groeien. Deze stekjes kun je weer planten en verder opkweken.

De lepelplant

De lepelplant (Spathiphyllum ‘Rondo’) is afkomstig uit de tropische regenwouden van Colombia en Venezuela en zuivert de lucht. De plant staat graag licht en heeft zo veel water nodig dat de grond continu licht vochtig is. Tegen de kou kan de lepelplant niet goed en het beste is een lichte standplek, maar niet in het directe zonlicht. Als de witte bloemen zijn uitgebloeid, is het goed om ze af te knippen. Dat bevordert de bloei. De lepelplant is giftig voor huisdieren.