Is Ripple (XRP) de nieuwe Bitcoin?

Iedereen kent het verhaal van de chips etende computergeeks die binnen korte tijd ineens miljonair waren omdat ze Bitcoins kochten. Bitcoins om op internet mee te betalen. Eerst had je de Bitcoin en nu weer de Ripple of XRP munteenheid. Wat is dat? Zijn die twee hetzelfde? Kan je er iets aan verdienen? Wat is dat, Ripple? Een nieuwe munteenheid, liggen daar kansen voor mij? Via de aanbieder Satos kan jij nu ook investeren in deze nieuwe munt.

Cryptomunt Bitcoin en Ripple (XRP)

Iedereen kent tegenwoordig wel de Bitcoin. Een token (of munteenheid) dat gemijnd wordt door computers en op het internet gebruikt word om betalingen mee te doen. Bij de Bitcoin is er geen gecentraliseerd bankensysteem dat geld kan creëren of beïnvloeden en de waarde van de Bitcoin kan ondermijnen. De toezicht op de Bitcoin gebeurd door iedereen. De populariteit van de Bitcoin zorgde er zelfs toe dat je ook bij bedrijven voor producten kon betalen met Bitcoin. De waarde van de internetmunt is in door zijn populariteit de afgelopen jaren gigantisch gestegen en weer gedaald. Door de waarde van de munt ontstonden er internetmiljonairs. De jonge mensen die binnen enkele maanden ineens miljoenen hadden door hun investering in Bitcoins. De hype is echter een beetje vertrokken van de Bitcoin rage. Nu hoor je veel over de Ripple of XRP munt. Is dat hetzelfde als de Bitcoin?? 

Wat is de Ripple koers?

Om te beginnen is de daadwerkelijke munteenheid de XRP. Het bedrijf dat deze munteenheid in het leven heeft geroepen heet; Ripple Labs. Daarom noemen we de XRP voor het gemak vaak de Ripple. De Ripple of XRP is ook een internet munteenheid net als de Bitcoin. De Ripple is echter in tegenstelling tot de Bitcoin voornamelijk bedoeld voor banken en betaalproviders. Het overmaken van geld tussen bedrijven in verschillende landen met verschillende munteenheden zoals: Dollar, Yen en Euro kost een hoop geld vanwege transactiekosten en fluctuerende valutawaardes. Tevens duurt het overmaken naar een ander land ongeveer drie tot vijf werkdagen tot het geld op zijn bestemming is. Bij de Ripple (XRP) duurt het overmaken tussen landen slechts vier seconden. Zeker voor internationaal opererende bedrijven dus een hele belangrijke verbetering ten opzichte van nu. Natuurlijk heeft ook de Ripple op de markt een waarde die tot uitdrukking komt in de Ripple koers. Dat betekend dat hoe meer bedrijven de Ripple gaan gebruiken in internationale betalingen hoe groter de vraag naar de Ripple en hoe hoger de waarde van de Ripple. 

De verschillen tussen Bitcoin en Ripple

Hoewel de twee munteenheden veel overeenkomsten hebben zijn ze op sommige punten heel verschillend. De Bitcoin munt wordt in leven geroepen door computers die berekeningen maken. Dit vergt enorme hallen met computers die berekeningen maken. Dit kost een stuitende hoeveelheid energie. Bij de Ripple wordt er niet gemijnd. Alle Ripple XRP munten zijn al in omloop. Dat zijn er exact honderd biljoen (100.000.000.000.000). Echter waar er bij de Bitcoin elke dag meer Bitcoins bijkomen (inflatie) is het bij de Ripple andersom. De transactiekosten zijn zeer laag bij de Ripple maar deze transactiekosten worden vernietigd (deflatie) als ze gebruikt zijn.

Als de vraag naar de Ripple blijft stijgen zullen we een opwaartse Ripple koers zien.