Yoga voor een gezonde levensstijl

Yoga wordt steeds populairder. Vooral mensen die hun levensstijl willen verbeteren beginnen met het beoefenen van yoga. Maar waar is yoga eigenlijk precies goed voor? Wat is nou het verschil tussen yoga en een andere vorm van lichaamsbeweging? En wat heeft yoga voor invloed op je gezondheid? Heb je een goede yogamat nodig? Als je hier benieuwd naar bent, lees dan vooral verder.

Wat is yoga precies?

Veel mensen denken dat yoga enkel het doen van bepaalde oefeningen is, maar eigenlijk is yoga veel meer dan alleen dat. Yoga is een filosofie, een levensstijl en het oorspronkelijke doel van yoga is het bereiken van verlichting. Het doen van yoga houdingen op je yogamat is maar een van de zeven onderdelen waar yoga uit bestaat. Zo heb je de nyamas en de yamas, die beschrijven wat een goede manier is van leven. Een voorbeeld hiervan is; niet onnodig dieren eten, aldus vegetarisch leven. Dit zijn dus een soort van leefregels. Daarnaast heb je de asanas, ademhaling, mediatie, concentratie en uiteindelijk de hereniging met de bron. Samen noem je dit het zevenvoudige pad, en alle onderdelen van het pad samen vormen yoga. Over al deze dingen hoef je je tijdens een yogales natuurlijk geen zorgen over te maken, maar het is wel goed om te weten dat yoga meer is dan alleen het doen van houdingen.

De invloed van yoga op je gezondheid

Het beoefenen van yoga zal hoe dan ook een positief effect hebben op je gezondheid. Zo zijn de oefeningen goed voor je lichamelijke conditie, leer je door yoga je te ontspannen en ontstaat er door yoga een betere verbinding tussen je lichaam en geest. Dit zal je niet gelijk na de eerste les merken, maar deze effecten zal je na een paar maanden zeker gaan merken. Yoga zorgt er ook voor dat je bewuster wordt van wat je lichaam nodig heeft op elk moment. Zo is het makkelijker om voor een gezonde maaltijd te kiezen na je yogales. Je zal eerder het effect van slechte voeding op je gezondheid gaan merken, omdat je je meer bewust wordt van je lichaam. Zo gaan gezond eten en yoga beoefenen een beetje hand in hand.

Wat heb je nodig voor yoga?

Om yoga te beoefenen heb je in principe weinig nodig. Wel is het belangrijk om een fijne yogamat tot je beschikking te hebben. Het is fijn als je mat niet te dun is en ook niet te dik, je moet er goed grip op kunnen houden met je handen tijdens het doen van oefeningen en de yogamat moet de juiste ondersteuning geven. Naast een yogamat kan het fijn zijn om wat goede props te hebben, zoals blokken om op te leunen als je net niet bij de grond kan en een bolster die je kan helpen bij optimale ontspanning tijdens bepaalde oefeningen. Deze en meer yoga accessoires kan je vinden in de yogashop. Naast deze middelen is het natuurlijk ook erg van belang instructies te krijgen van een goede docent. Dit kan zowel in het echt in een yoga studio in de buurt of online op verschillende kanalen. Het belangrijkste hierbij is dat je een docent vindt waar je je fijn bij voelt en die les geeft in een stijl bij jou past. Zo zijn er vele verschillende soorten yoga stijlen.