Wat koop ik? Een spiegelreflexcamera of een systeemcamera?

Om mooie foto’s te kunnen maken heb je natuurlijk een goede camera nodig. Dat kan een spiegelreflexcamera zijn of, je ziet ze tegenwoordig steeds vaker, een systeemcamera. Op beide kun je losse objectieven of lenzen, plaatsen. Daarom kun je met deze camera’s zulke mooie foto’s maken. Naast dat je een kwalitatief goede camera hebt kun je voor elke situatie de juiste lens uitzoeken. Dat maakt de kwaliteit van je foto’s stukken beter dan wanneer je fotografeert met je telefoon of met een goedkoop cameraatje.

Een systeemcamera of spiegelreflexcamera?

Laten we voor het gemak de keuze beperken tot een systeemcamera of een spiegelreflexcamera. Tot voor kort was de keuze niet zo moeilijk, eigenlijk kwam alleen een spiegelreflexcamera in aanmerking. Dure camera’s met een ingewikkelde techniek maar wel met prachtige resultaten. Sinds een aantal jaren zijn er ook hele goede systeemcamera’s te koop. Die werken niet met een opklapbare spiegel zoals de spiegelreflexcamera. Daardoor is de camera kleiner en lichter. Je kijkt niet via een zoeker, maar op het LCD-schermpje achterop de camera om te kijken welke foto je maakt. Doordat er niet gewerkt wordt met een spiegel is de camera vaak ook nog eens heel snel. Voor spiegelreflexcamera’s zijn veel meer objectieven op de markt. Die lenzen zijn ook relatief goedkoper. Ook andere accessoires zijn er voor de spiegelreflexcamera veel meer opties. Maar de systeemcamera is duidelijk in opkomst.

Welke objectieven?

Voor zowel de systeemcamera als de spiegelreflexcamera zijn heel veel objectieven op de markt. Grote cameramerken hebben hun eigen objectieven en lenzen zoals Canon lenzen. Daarnaast zijn er nog heel veel andere merken verkrijgbaar, van goedkoop tot peperduur. Maar niet alleen de prijs is belangrijk, het is veel belangrijker wat je wilt fotograferen. Wanneer je de natuur intrekt om vogeltjes te fotograferen, dan heb je een sterke telelens nodig die flink kan inzoomen. Voor portretten is een vaste 50 millimeter lens een prima keuze. Een macrolens, die kleine onderwerpen op ware grootte of nog groter kan fotograferen, is geschikt voor het fotograferen van insecten, maar ook voor food fotografie.

Wat is nu de beste keuze?

Het zal duidelijk zijn dat “de beste keuze” niet bestaat. Alles hangt af van waar je je camera voor wil gebruiken. Denk daar goed over na en verdiep je in de mogelijkheden. Wanneer je het nog niet zo goed weet kun je het beste kiezen voor een middenklasse camera en niet al te dure lenzen. Je kunt dan rustig kijken wat je bevalt en hoe je de camera in de praktijk gebruikt. Je kunt later dan nog overstappen op een duurdere camera of duurdere lenzen. Eén tip is nog wel van belang: je kunt beter een goed en duur objectief kopen dan een hele dure camera. Een goede lens kun je meestal op meerdere camera’s gebruiken. Die houdt dus langer zijn waarde.