4 tips hoe jij die droombaan te pakken krijgt

Je kent het wel, je hebt net een e-mailtje gestuurd om te solliciteren bij je droombaan. Een tijdje later word je gebeld, je mag op sollicitatie komen! Helemaal enthousiast, maar ook een beetje gespannen, bereid je je voor op dat gesprek. Met deze 4 tips heb je de baan zeker in the pocket.

1 De voorbereiding

Allereerst, zorg ervoor dat je CV up to date is en er verzorgd uit ziet. Het is erg belangrijk om goed te weten wat er van je verwacht wordt in de functie waar je voor solliciteert en ook dat je iets weet over het bedrijf waarbij je solliciteert. Waar zijn ze op dit moment mee bezig? Waarom ben jij zo geschikt voor deze functie? Je kan ook alvast het beantwoorden van vragen oefenen. Op veel websites zijn lastige sollicitatievragen te vinden die mogelijk gesteld kunnen worden.

2 Eerste indruk

Je krijgt nooit een tweede kans op een eerste indruk. Zorg ervoor dat je er verzorgd uit ziet. Dat je je tanden hebt gepoetst en dat je kleding aan hebt waar je je comfortabel in voelt en waarin je er professioneel uitziet. Veel mensen hechten waarde aan de handdruk die je ze geeft. Een slap handje geven, wordt vaak geassocieerd met een laag zelfbeeld en weinig interesse. Daarnaast kan je letten op je houding; sta rechtop en presenteer jezelf!

3 Durf kritisch te zijn

Een baan heel graag willen, heeft als grote pluspunt dat je heel gemotiveerd bent! Je moet er alleen wel opletten dat je niet zomaar op alles ‘ja’ zegt. Gebruik het sollicitatiegesprek ook om erachter te komen of dit inderdaad is wat je echt graag wilt. Misschien is de sfeer op de werkvloer helemaal niet wat je verwacht had of is de werkgever erg kortaf en ongeïnteresseerd. Wees eerlijk tegen jezelf of dit echt is wat je wilt.

4 Wees jezelf

Er is niemand zoals jij! Wees zeker van je vaardigheden. Je hoeft niet de allerbeste te zijn op je vakgebied om aangenomen te worden. Er spelen zoveel verschillende factoren mee. Werkgevers willen graag mensen in dienst die sympathiek en gemotiveerd zijn en openstaan voor verbeterpunten. Probeer niet antwoorden te geven die je denkt dat ze van je willen horen. Laat zien wie je bent. Als het een match is, merk je het vanzelf.