Mijn kind wordt brugpieper

De Cito-toets is gemaakt, het oordeel is gevallen en bij de eindmusical zijn er tranen gevloeid. En dan is ook nog de zomer voorbij en gaat het gebeuren. Je kind gaat naar de middelbare school en is dus officieel brugpieper. En hoewel jij het er net zo moeilijk mee hebt, want zelf geen goede herinneringen en de nieuwe school is ook nog eens ver weg, kun je je kind toch helpen.

Bespreek ook de angsten

Ga er niet zo maar van uit dat alles vanzelf wel goed gaat komen. Bespreek ook wat er fout zou kunnen gaan. Misschien kan jouw zoon of dochter slecht het warme bed verlaten, wellicht is hij of zij gepest en is bang dat dat weer gaat gebeuren. De wisseling van leraren, voor elk vak een nieuwe, kan een probleempje zijn. Huiswerk wordt voor het wordt uitgedeeld al als een gruwel gezien. Faalangst is ook veel voorkomend. Het missen van oude vrienden. Het is best veel allemaal.

Nu kan het nog

Ga om te beginnen eens leuk de stad in met de puber. Lekker alles kopen wat er op de lijst staat en misschien nog een beetje meer. Erger je niet aan het feit dat de rugtas van een bepaald merk moet zijn en de nog voor de zomervakantie aangeschafte sneakers hopeloos ‘uit’ zijn. Geef maar gewoon toe. Natuurlijk weten we dat het allemaal onzekerheid is. Maar er is nogal wat aan de hand en logisch dat je brugklassertje onzeker is. Ook leuk: verander zijn of haar kamer. Maak het een fijne plek om huiswerk te maken.

Fris je kennis op

Hoe zat het ook al weer met de persoonsvorm en hoe werkt zo’n geodriehoek? Probeer, niet overdrijven, een klein beetje op te rakelen wat je vroeger gewoon wist. Makkelijk dat je weet waar je kind mee bezig is én om te helpen bij het huiswerk. Agendabeheer is ook zo’n dingetje. Ondanks de agenda’s op de IPhone is een papieren exemplaar erg fijn. Lekker strepen als iets af is!

Kom in het ritme

Lastig maar waar. Een uitgerust kind kan meer aan dan een vermoeide puber. Dus probeer, met de nadruk op probeer, de week voor de eerste schooldag een ritme te vinden van naar bed gaan en weer opstaan. Rust, reinheid en regelmaat. Hartstikke ouderwets en Dokter Spock maar het werkt wel. Succes allebei!