De beste wijn voor een feestje

Vier je binnenkort een feestje? Leuk! Niets is zo fijn als met mensen die je dierbaar zijn een heugelijke gebeurtenis vieren, wat de aanleiding ook is. Iedereen die weleens een feestje heeft gegeven, weet echter ook dat er aardig wat voorbereidingen bij komen kijken. Zo moet je niet alleen zorgen voor fijne muziek, een gezellige aankleding en lekkere hapjes, ook de juiste wijn mag niet ontbreken. Wat is nu eigenlijk de beste wijn voor een feestje?

Als er iets groots te vieren valt: haal bubbels in huis!

Heb je iets groots te vieren? Een nieuwe baan, een nieuw huis? Het einde van een jaar, de start van een nieuw jaar. De geboorte van een kind, een behaald examen? Of gewoon je verjaardag, altijd reden voor een feestje.

Al zolang we ons kunnen herinneren, is er maar één soort wijn die we met dit soort feestjes associëren: mousserende wijn. We noemen hem in de volksmond vaak Champagne, maar wat we uiteindelijk drinken valt lang niet altijd onder die noemer. Een mousserende wijn mag alleen Champagne heten als hij uit de streek met de overeenkomstige naam komt. Vrijwel ieder wijnland heeft zo zijn eigen mousserende wijn, met zijn eigen naam. Zo drinken we bijvoorbeeld in Nederland ook regelmatig Cava, uit Spanje. Of Prosecco, een mousserende wijn uit Italië. De bekendste mousserende wijn uit Duistland noemen we Sekt.

De reden waarom bubbelende wijn zo populair is op feestjes? Dat zit ‘m vast en zeker in de feestelijke manier waarop je de fles met het kenmerkende ploppende geluid kunt openen. Ook smaakt het simpelweg als een feestje, een wijn die bubbelt in je mond. Tenslotte zijn we er zo aan gewend om mousserende wijn met feestelijke gebeurtenissen te associëren, dat het simpelweg een traditie, een gewoonte is geworden. Denken we aan een feestje, dan denken we aan bubbels!

Als je een kater wilt voorkomen: ga voor alcoholvrij

Natuurlijk kun je ook andere wijn dan mousserende schenken op jouw feestje. Zeker wanneer je er zelf geen liefhebber van bent, is er geen enkele reden om voor bubbels te kiezen. Het is jouw feestje, jij bepaalt!

Wat ook altijd een optie is, is alcoholvrije wijn. Deze is, nu de technieken steeds beter worden, net als de wijnen die deze opleveren, aan een flinke opmars bezig. Logisch ook: als de smaak gelijk is aan die van gewone wijn, kan een alcoholvrije variant een fijne keuze zijn. Geen enkele zorgen over gasten die net iets te diep in het glaasje hebben gekeken, of een kater die de dag erna een stuk minder feestelijk maakt. Ook wanneer je je gasten iets te kiezen wilt geven, is een alcoholvrije wijn verstandig om in huis te halen. Net als alcoholvrij bier, wordt het voor veel mensen meer en meer een gewoonte om hun favoriete drankje alcoholvrij te drinken.