Drie ingrediënten om mee te experimenteren in de keuken

Het is een uitdaging om iedere dag van de week weer te bedenken wat je gaat koken die avond. We zijn geneigd om terug te grijpen naar recepten die bekend voor ons zijn. Alleen er zijn zoveel meer leuke en lekkere recepten om eens uit te proberen. Lekker experimenteren in de keuken is in deze coronacrisis één van de activiteiten die nog mogelijk zijn. Duik lekker alleen, samen met je partner of kind de keuken in en tover iets geheel nieuws op tafel. Je zult merken hoeveel plezier je kunt halen uit het bedenken en koken van nieuwe recepten. Om je te inspireren zijn hieronder een aantal ingrediënten beschreven, die leuk zijn om eens mee te experimenteren. Het zijn waarschijnlijk ingrediënten die je wel bekend voorkomen, maar waar jezelf nog nooit een gerecht mee gemaakt hebt.

Orzo

Lassie beschrijft het heel duidelijk op hun website: “Is orzo nu pasta of rijst? Een veelgestelde vraag, maar ook eentje met een simpel antwoord: het is gedroogde pasta in rijstvorm. Een beetje van beiden dus.” Orzo is zo’n ingrediënt die je regelmatig voorbij ziet komen op Instagram en Pinterest, alleen waar jezelf nog niet mee gekookt hebt. Wat ontzettend zonde is, want het is voedzaam, lekker en makkelijk klaar te maken. Het is een ingrediënt die op zoveel manieren in te zetten is. Je kunt het bijvoorbeeld combineren met spinazie, mascarpone en spekjes. Of je kunt het verwerken in een lauwwarme salade met avocado, courgette en cherrytomaatjes. Ook is het lekker in een soep, zodat de soep meer volume krijgt en kan dienen als een avondmaaltijd.

Quinoa

Quinoa is een ingrediënt die veel gebruikt wordt door mensen die een verantwoordelijk eetpatroon volgen. Ook mensen die regelmatig of volledig plantaardig eten gebruiken vaak quinoa in hun gerechten. Quinoa heeft de laatste tijd een hip imago, waardoor de ‘gewone’ mens, niet snel zal grijpen naar dit ingrediënt. Wat ontzettend zonde is, want het is rijk aan eiwitten en vezels. Daarnaast is de smaak goed en kun je het in veel gerechten verwerken. Je kunt bijvoorbeeld een heerlijke lauwwarme salade maken met geroosterde paprika, avocado en feta. Je kunt het verwerken in kleurrijke bowls. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een Mexicaanse bowl met bonen, mais, tomatensalsa, avocado en een yoghurtsausje.

Bulgur

Ook bulgur is minder geïntegreerd in onze keuken. Veel vaker wordt er voor couscous gekozen. Terwijl bulgur net als couscous makkelijk te bereiden is. Daarnaast is het een ingrediënt die past in een verantwoordelijk eetpatroon. Verwerk het in een recept met geroosterde groenten en een kaassoort en je hebt een heerlijke maaltijd. Of eet het met geroosterde kip en gepofte cherrytomaatjes. Bovenstaande ingrediënten zijn misschien wat nieuw voor ons, maar zeker de moeite waard om eens uit te proberen.