Optimaal genieten van je koffie? Geen tijd te verliezen!

Wil jij optimaal genieten van de smaak van jouw koffie? Dan valt er geen tijd te verliezen. Want feitelijk gaat de kwaliteit vanaf het moment dat de koffie verwerkt is al achteruit. Gelukkig hebben producenten steeds meer manieren gevonden om dit proces te vertragen. Toch gaat het in de laatste stap, bij jou thuis, vaker mis dan je zou vermoeden.

De klok tikt altijd

Als het gaat om het verzorgen van de allerbeste smaak in jouw kopje koffie, gaat de klok eigenlijk tikken op het moment dat koffie nog helemaal niet op koffie lijkt. Op grote plantages in tropische gebieden, waar de koffieplanten groeien, is het zodra de vruchten aan de planten beginnen te komen opletten geblazen. Deze vruchten moeten namelijk op precies het juiste moment, als zij optimaal gerijpt zijn, geplukt worden. Te vroeg of te laat plukken heeft gevolgen voor de smaak van de koffie. Daarom gebeurt het plukken bij voorkeur met de hand, alleen zo kan voorkomen worden dat er ‘foute’ exemplaren tussen de oogst belanden.

Zodra de vruchten geplukt zijn, worden zij ontdaan van hun vruchtvlees. Het is namelijk niet het vruchtvlees waar het om draait, maar de pit van de vrucht. Deze kennen wij ook wel als koffiebonen, al zien zij er in dit stadium nog niet zo uit. Nadat zij zijn gedroogd en gebrand is dat echter anders, en herken je opeens de bruine, harde boontjes zoals wij deze kennen.

Ook nu blijft de klok tikken. Koffiebonen verliezen eigenlijk continue een beetje van hun smaak en geur, en dus blijft snel handelen geboden. Het is zaak er zo min mogelijk zuurstof en licht bij te laten komen. Dat verklaart ook meteen waarom koffie die je in de winkel koopt altijd zo goed is verpakt.

De koffiebonen worden uiteindelijk verwerkt tot het product dat jij kunt kopen. Een deel komt als koffieboon in de winkels, maar er worden ook koffiecups, koffiepads en gemalen koffie van gemaakt. Deze krijgen allemaal een datum op hun verpakking, die vertelt tot wanneer de inhoud goed blijft. Want ook al is de koffie nu goed verpakt, het kwaliteitsverlies blijft heel langzaam doorgaan.

Thuis gaat het vaak mis

Koffieboeren en producenten doen er veel aan om de koffie in optimale conditie bij jou thuis te krijgen. En thuis, dat is vervolgens de plek waar het vaak mis gaat. Verpakkingen met koffiebonen of gemalen koffie worden niet goed afgesloten of te lang bewaard. Koffiepads worden zonder verpakking in de keuken gelegd, of in een niet goed afgesloten verpakking in een kastje bewaard. En wat dacht je van de zon die lekker de keuken in schijnt?

Gelukkig kan koffie niet bederven. Ziek zal je er dus niet van worden, ook al bewaar je het te lang of niet op de juiste manier. Of de koffie echter nog lekker zal smaken? Door goed te letten op de manier waarop je de koffie bewaart, zal je er stukken langer écht van kunnen genieten.