E-sigaretten kopen in een esigaret shop

Je ziet ze tegenwoordig steeds meer in het straatbeeld: e-sigaretten. De elektronische vervanger van de sigaret lijkt met een opmars bezig in Nederland. Een esigaret shop zie je steeds vaker, zowel fysiek als online.  Ben je zelf ook van plan over te stappen naar een elektronische sigaret, dan is het verstandig om je eerst goed te laten informeren. Zo zijn er veel verschillende soorten e-sigaretten en is er een aantal zaken waar je op moet letten bij de aanschaf ervan.

Wat zijn e-sigaretten?

E-sigaretten zijn heel anders dan gewone sigaretten. Een reguliere sigaret verbrandt tabak, en dat adem je vervolgens in. Een e-sigaret daarentegen, verhit een vloeistof. De damp die vervolgens vrijkomt, wordt ingeademd. Vandaar dat roken met een zo’n apparaat ook wel ‘dampen’ of ‘vapen’ wordt genoemd. De damp die uit een vaper komt wordt veroorzaakt door het verhitten van een liquid. Deze liquid zit in de tank van het apparaat. Wanneer het verhittingselement geactiveerd wordt, bijvoorbeeld door het indrukken van een knopje, zet het element de vloeistof in de tank om in damp.

Een e-sigaret bestaat vaak uit de volgende onderdelen: een batterij, een verwarmingselement en een vloeistofreservoir en een mondstuk. Veel van de vapers die tegenwoordig verkocht worden hebben een oplaadbare batterij. Batterij wordt geactiveerd door het indrukken van de knop en vervolgens het zuigen aan het mondstuk, waarna het verwarmingselement de vloeistof omzet in damp. Het verwarmingselement, ook wel de ‘coil’ genoemd, moet eens in de zoveel tijd vervangen worden. De vloeistof tenslotte, wordt vaak in losse flesjes gekocht en kan ook eens in de zoveel tijd bijgevuld worden. De vloeistof wordt dan in de vloeistoftank gespoten. Wist je trouwens dat je ook zelf damp vloeistof mengen kunt?

Waarom e-sigaretten?

Voor veel mensen lijkt het roken van e-sigaretten een aantrekkelijke optie in vergelijking tot het roken van tabak. Dat komt natuurlijk omdat een elektronische sigaret geen tabak verbrandt. Hierdoor adem je de schadelijke stoffen, zoals die bekend zijn van het roken, niet in. Denk daarbij aan teer en koolmonoxide. Dat betekent overigens niet dat elektronisch roken helemaal niet schadelijk is. Niet alleen adem je nog steeds de zeer schadelijke stof nicotine in, ook heeft het inademen van de hete damp die vrijkomt bij de e-sigaret nog steeds een grote impact op je longen. Om de e-sigaret dus als ‘het gezonde alternatief’ voor een reguliere sigaret te zien, is onjuist.

Daarnaast kiezen veel mensen voor de e-sigaret vanwege het gebruiksgemak. De onderdelen kunnen gemakkelijk aangevuld en bijgevuld worden. Bovendien kan je de e-sigaret gemakkelijk overal gebruiken.

Soorten

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten elektronische sigaretten op de markt. Grofweg kan een onderscheid worden gemaakt in een tweetal soorten. De eerste soort is een e-sigaret die het meeste weg heeft van de normale tabakssigaret. Hierbij wordt de damp eerst in de mond opgehaald en vervolgens ingeademd in de longen. De tweede soort heeft meer het effect van een waterpijp en wordt direct naar de longen ingeademd.

Binnen deze twee soorten is nog een heel aantal subcategorieën. Zo zijn er vapers met verschillende standen en knoppen om bijvoorbeeld de weerstand van de coil te reguleren of de hoogte van de nicotine afgifte in te stellen. Over het algemeen geldt dat hoe minder weerstand er door de coil wordt gegeven, hoe meer damp er vrijkomt.

Een populaire vorm is momenteel de e-sigaret met het POD-systeem. Deze PODs zijn een soort cartridges waar de coil al in is verwerkt. Je kunt hier de vloeistof in bijvullen en deze meerdere keren gebruiken voordat ze vervangen moeten worden. De POD-systemen zijn eenvoudig in het gebruik en vaak klein van stuk waardoor ze gemakkelijk mee te nemen zijn. Daarnaast zijn er ook all-in-one systemen, waarbij je niets hoeft in te stellen. Hierbij hoef je alleen eens in de zoveel tijd de coil te vervangen.

Gezond?

Is een e-sigaret nou gezond? Hier bestaat veel discussie en verwarring over. Over het algemeen moet benadrukt worden dat roken nooit gezond is, ook het roken van een e-sigaret niet. Waarom? Omdat er nog steeds hete damp in de longen wordt gezogen. Hoewel er nog niet veel onderzoek is gedaan naar de gezondheidseffecten van het roken van e-sigaretten, wordt aangenomen dat het effect nog steeds schadelijk is. Daarbij is er nog steeds sprake van de zeer verslavende stof nicotine, die in meer of mindere hoeveelheden aanwezig is in de vloeistoffen. In sommige vapors is een hoog gehalte nicotine aanwezig. Nicotine is een giftige en verslavende stof die veel impact heeft op de gezondheid. Dat neemt niet weg dat veel ‘ouderwetse’ rokers tegenwoordig overstappen op de e-sigaret. Voor veel van hen is het een eerste stap om te stoppen met roken. Denk je erover om over te stappen op een e-sigaret, dan is het verstandig om je goed te laten informeren over de verschillende soorten. Wanneer je bijvoorbeeld wilt stoppen met roken, zijn bepaalde e-sigaretten geschikter dan andere. Bij speciale winkels voor e-sigaretten kun je je laten informeren over de e-sigaret die het beste bij jouw voorkeuren past.