Ik ben starter en ik wil een huis kopen

Je bent afgestudeerd, hebt een fijne baan met doorgroeimogelijkheden gevonden, en wat je dacht dat nou zou gebeuren is een feit. Je vindt zelf ook dat het volwassen leven kan gaan beginnen. En daar hoort een woning bij. Want je hebt het wel gezien op dat veel te dure appartement en eigenlijk wil je serieus gaan samenwonen en niet meer slepen met je tandenborstel. Kortom: je bent er helemaal klaar voor!

Heb je een zak met geld?

Hoeveel je mag lenen hangt natuurlijk af van je salaris en dat van je partner. We gaan er van uit dat jullie samen een woning zoeken en dat jullie redelijk zeker zijn van elkaar. Dan is het ook nog zo dat sinds 2018 je niet meer mag lenen van de bank dan de waarde van de woning die je op het oog hebt. Dus is je eigen zak met geld hard nodig want er komen veel meer kosten bij kijken. En dat geld heb je waarschijnlijk niet. 

Als starter is goede raad is duur

Misschien kunnen paps en mams bijspringen. Of de vader en moeder van je partner of allebei. Wel raadzaam om dat alles officieel te regelen en af te spreken of en wanneer er afbetaald moet worden. Als je ouders meetekenen voor de lening dan zijn ze wel aansprakelijk, bespreek dat met ze. En anders kun je gaan informeren voor een zogenaamde starterslening die veel banken aanbieden. Hou altijd in de gaten dat deze afbetaling, plus je hypotheek plus je vaste lasten plus je levensonderhoud elke maand terugkomen en baseer daar de lening op. 

Laat je niet gek maken ook niet als starter

De huizenmarkt is lichtelijk overspannen en de rente is laag. Woningen komen op de markt en zijn meteen weer weg. Laat je toch maar niet gek maken. Jouw tijd komt wel. Kijk ook op pagina’s van de gemeente waar je wilt gaan wonen naar nieuwbouw of saneringsprojecten. Veel gemeenten willen oude wijken ombouwen tot ‘groene wijken’ en stimuleren dit met geldelijke hulp. Bijvoorbeeld dat je het ‘oude’ huis koopt, zelf helemaal stript en met subsidie weer opbouwt. Voordeel is dat het huis dan helemaal naar je zin wordt. Nadeel is dat je voorlopig elk weekend aan het klussen bent. Aarzel niet om overal je licht op te steken. Het is niet niets.