Eten wat de natuur schaft

Gezond eten. Op internet barst het van de informatie over het betreffende onderwerp en ook de media blijft er niet stil over. Je hoort de meest uiteenlopende meningen van de mensen om je heen, tegenstrijdige berichten over gezondheid vliegen je iedere dag om de oren en er verschijnen bij bosjes nieuwe boeken over tal van onderwerpen gerelateerd aan gezond eten. Eén van de manieren om gezond te eten komt de laatste tijd steeds meer voorbij: eten uit de natuur.

Thee uit de berm

Lang geleden deden onze voorvaderen het al: ze liepen door bossen en over velden en verzamelden al het eetbare groen dat zij nodig hadden om te kunnen overleven. Al eeuwenlang verbouwen we nu ons eigen eten. Meestal op grote schaal, ook wel de landbouwindustrie genoemd, maar menig mens weet goed de weg naar eigen groentetuin. Minder bekend is het feit dat je gerust dat kamilleplantje in je tuin in plaats van je Earl Grey-theezakje kunt gebruiken.

In de stad met groene vingers

Woon je in de stad, ook dan kun je zelf wortels en appels kweken. Denk aan de eindeloze ontwerpen voor balkontuinen en de bekende stadstuinen. Zelfs een emmer met aarde kan al voldoen om je eigen aardappelen aan de groei te brengen. Niet zulke groene vingers? In de meeste steden zijn wekelijks boerenmarkten en worden er veelal nieuwe initiatieven bedacht om de producent en de klant dichterbij elkaar te brengen. Het enige wat je rest, is om die initiatieven te vinden.

Melk van de boer, meel van de molenaar

Wanneer je een fietstochtje maakt buiten de stad, zie je ze soms staan: kleine kraampjes bij de weg met een plaatselijk geproduceerde producten te koop. Of een bord die je de weg wijst naar een winkeltje op het erf van de boer. Wat minder fanatieke fietser kunnen altijd nog op het internet zoeken; de woorden ‘pluktuin’, ‘wildplukken’, ‘melk van de tap’ of ‘meel van de molen’ leiden tot tal van aanwijzingen waar je het gezochte kan vinden. En informatie over het product is altijd binnen handbereik.

Doe-het-zelven met je voeding

Wil je niet alleen je producten direct bij de producent halen, maar wil je zelf de producent zijn? Er zijn genoeg websites, boeken en tijdschriften die je kunnen helpen. Zij geven informatie over onder andere wildplukken, groentes kweken of natuurlijk tuinieren. Ook recepten voor je wildpluk groentes zijn er te vinden, want hoewel onze overgrootouders misschien precies wisten hoe ze een heerlijke salade van paardenbloem en klaverblad konden maken – die kennis moet je zelf hoogstwaarschijnlijk even opfrissen.