Haal het beste uit de herfst met ‘hygge’

Wanneer de zomer voorbij is, kijken veel mensen op tegen de herfst. De herfst kenmerkt zich voor sommigen enkel door de korte en regenachtige dagen. Voor anderen is dit het favoriete seizoen, juist doordat het buiten kouder wordt en het leven binnen daardoor alleen maar knusser kan worden. Er zijn allerlei manieren om de kou en regen buitenshuis onderdeel uit te laten maken van de knusheid binnenshuis. De Denen hebben hier een woord voor: ‘hygge’, wat kan worden vertaald naar het Nederlandse ‘gezelligheid’. Met onderstaande tips maak je de herfst tot een favoriet seizoen!

Wat is ‘hygge’?

Net als het Nederlandse woord ‘gezelligheid’, is het Deense woord ‘hygge’ vrijwel onvertaalbaar. Het drukt een gevoel uit van veiligheid tijdens de gure herfst- en wintermaanden, wat gedeeld wordt met anderen onder het genot van goed eten en drinken. Ook kan hygge terugkomen in het interieur: denk aan kaarsen, dekens en sierkussens. Tijdens de koudere maanden breng je immers de meeste tijd thuis, of in het huis van vrienden door! Rondom de kerstdagen bereikt het hygge-gevoel zijn top; de meeste mensen ervaren tijdens kerst dan ook het ultieme gevoel van geborgenheid. 

Hygge creëer je samen

Een van de belangrijkste aspecten van hygge is het gevoel te kunnen delen met anderen. De beste, en gezelligste herinneringen maak je tenslotte samen. Nodig vrienden uit voor een gezellig diner, waarbij ieder zijn eigen gerecht bereid en meeneemt. Of speel een gezelschapsspel met het gezin, waarbij er een grote schaal koekjes op tafel staat. Maar het hoeft niet een grote groep te zijn; het kan ook gaan om enkel jou en je partner. Kruip samen gezellig onder een dekentje, zet een film of serie aan en pak ieder een grote mok chocolademelk om het hygge gevoel te creëren. 

Hygge toepassen in je interieur

Naast het huis gezellig te maken door middel van het samenzijn met anderen, kun je ook gemakkelijk gezelligheid binnenhalen door veranderingen aan te brengen in je interieur. Gebruik hiervoor natuurlijke materialen, zachte kleuraccenten en lagen. Denk bij de lagen aan tapijten, sierkussens en en dekens van verschillende texturen, zoals nep bont en wol. Maar hygge betekent ook warmte en licht. Het vuur in een open haard brengt het ultieme hygge gevoel, maar het is begrijpelijk als je niet je hele huis wil verbouwen; warmte en licht betekenen eveneens kaarsen en gedimde lichten.

Laat de herfst maar komen!