Geef jezelf een boost met kleur!

Kleur. Bijna ons hele leven draait erom. Sommige mensen kijken anders naar kleur dan anderen- letterlijk! Zo heeft 1 op de 12 mannen last van kleurenblindheid. Maar kleuren hebben meer invloed op je dan je zou denken.

En dit gaat dit niet alleen over je humeur, of over je favoriet gekleurde kledingstuk. Wist je dat sommige kleuren meer opvallen dan anderen? En dat een bepaalde kleur invloed kan hebben op je bloeddruk?

De psychologie van kleur

Misschien is je favoriete kleur blauw, of houd je juist van rood. Maar beide kleuren hebben hele verschillende effecten op onze hersenen! Ook wordt de kleur blauw het meest gebruikt door bedrijven in hun huisstijl of marketing. Wil je weten waarom? En wat de effecten van primaire kleuren als rood, blauw, en geel op je hersenen zijn? Ze zijn hier voor jou op een rijtje gezet:

 • Rood

  Rood is een bijzondere kleur. Waar we rood aan de ene kant zien als de kleur van passie en liefde, is rood in de natuur vaak een signaal van gevaar!
  Maar rood gaat verder dan dat: Zo zorgt het zien van de kleur rood ervoor dat je hart sneller gaat kloppen en je bloeddruk stijgt. Daarom heeft die infraroodcabine in je favoriete sauna rode lampen, omdat deze samen met het infraroodlicht zorgen voor een betere doorbloeding van je lichaam!

 • Blauw

  Blauw is juist een kleur die kalmeert. De hartslag daalt, en het geeft ons een gevoel van vertrouwen en professionaliteit. Gek genoeg kan een ruimte met blauwe muren er ook voor zorgen dat jij je beter kan concentreren!

 • Geel

  De één houd ervan, de ander vind het verschrikkelijk: De kleur geel. Geel is een kleur die bij mensen een enthousiast en blij gevoel op kan wekken. Toch is het ook één van de fellere kleuren, wat er juist voor kan zorgen dat je ogen sneller moe worden. Gek genoeg zorgt deze kleur er ook voor dat je eerder een hongerig gevoel krijgt.

Zo kan jij deze kleuren in je dagelijks leven implementeren

Nu je weet wat voor effect deze kleuren op je hersenen hebben, kan je ze in je voordeel gebruiken. Schilder de muur in je kantoor blauw, en je zorgt ervoor dat je de stress in je lichaam verlaagt. Combineer dit met groene planten, en wie weet voel jij een stukje relaxter.

Wil je de aandacht van die leuke kennis trekken? Doe rode lippenstift op, en hij of zij zal je eerder zien staan! Wil je jouw humeur een sterke boost geven? Decoreer je kamer dan met gele spullen. Zo kunnen een gele bloempot of een geel geschilderde kast ervoor zorgen dat je met een glimlach je woonkamer binnenloopt.