Wat doet te doen tegen de hitte die ons land steeds vaker teistert?

Het wordt zomers in Nederland steeds warmer. Niet alleen tijdens de zomermaanden stijgt het kwik vaker naar tropische waarden, want ook tijdens andere seizoenen is het beduidend warmer dan pakweg tien of twintig jaar geleden. Afgelopen zomer werd het hitterecord zelfs ruimschoots verbroken. Voor sommige mensen zelfs aanleiding voor een feestje, maar tegelijkertijd is het ook een signaal dat het warmer wordt in Nederland en dat is niet per definitie voor iedereen leuk en aangenaam. Meer plakkerige nachten en meer overlast van de hitte in huis. Het is dan handig om te kunnen beschikken over apparatuur dat kan zorgen voor verkoeling. Een airconditioner is natuurlijk meteen waar je aan denkt, maar er zijn andere opties. In dit artikel bespreken we deze.

Wat zijn aircoolers?

Aircoolers zijn een goed alternatief voor airconditioners. De grootste verschillen zijn dat een aircooler de temperatuur tot maximaal 3 graden kan verlagen, dat een aircooler geen vocht uit de lucht haalt en dat een aircooler verplaatsbaar is. Je hoeft dus geen water afvoerslang aan een aircooler te verbinden en je kan hem in de kamer zetten die je in gebruik hebt.

Hoe werkt een Aircooler

Je Aircooler koelt de lucht met behulp van water. De hete lucht wordt verplaatst door een koelelement gevuld met doorstromend koud water, of een door koud water roterend koelmembraam (soort vloeipapier). Omdat de Aircooler geen koelstoffen gebruikt, enkel water, is het koel effect minder in vergelijking met airconditioners. Toch is het effect duidelijk merkbaar. Een Aircooler gebruikt water om de lucht te koelen, dit betekent dat de lucht vochtig wordt wanneer het door het element of membraan heen wordt geleid. Vervolgens verdampt een deel van dit vocht, dit onttrekt warmte aan je omgeving.

Het effect

Dus door de verdamping van de vochtige lucht word je omgeving gekoeld. Niet al het water verdampt, de luchtvochtigheid in een kamer met een aircooler gaat dan ook omhoog. Je aircooler zal meer geluid maken dan een moderne ventilator maar weer minder dan een airconditioner, het is wat dit betreft de middenweg. Je aircooler is door het gebruik van water in plaats van een koelstof beter voor het milieu dan een airconditioner wanneer deze aan het einde van zijn levensloop is. Ook handig om te weten is dat je aircooler een filter heeft die je ongeveer eenmaal per half jaar dient te vervangen.