Heb jij al eens gehoord van sous vide koken?

Ben jij een heuse amateurchef en zou je je kookkunsten graag naar een hoger niveau tillen? Dan is sous vide koken echt iets voor jou. Dit is een hele unieke manier van koken, waarbij je het eten in een vacuüm zak stopt, en vervolgens heel langzaam gaart in een bak met warm water. Sous vide koken is niet moeilijk, maar je moet wel heel precies in de gaten houden hoe heet je de bak moet instellen en hoe lang het eten erin moet. Bovendien heb je er een aantal dingen voor nodig, namelijk een sous vide bak, de plastic zakjes die je vacuüm kunt trekken, een sous vide rekje en eventueel thermische isolatieballen. Deze kun je allemaal bestellen in de webshop van souvy.nl, waar je tevens ontzettend veel inspiratie vindt over wat je met deze kookmethode kunt bereiden.

Vlees bereiden in de sous vide bak

Een van de populairste voedingsmiddelen die mensen in de sous vide bak bereiden is natuurlijk vlees. Je kunt dit natuurlijk ook gewoon in de pan bakken, maar dan verliest het ontzettend veel smaak. Als je vlees vacuüm verpakt dan kan er werkelijk niets uit de zak ontsnappen, waardoor alle smaak- en kleurstoffen behouden blijven. Bovendien blijft het vlees vele malen sappiger als je het op deze manier bereidt. Het vocht kan immers ook niet ontsnappen, en dus blijft jouw biefstukje super mals. Niet voor niets geven veel topchefs voor het bereiden van vlees de voorkeur aan sous vide koken. Zowel vlees als groenten en zelfs veel zoete gerechten smaken veel lekkerder als ze op langzame wijze in warm water zijn gegaard.

Wat kun je met een smoking gun?

Als je ‘sous vide koken’ zegt dan moet je eigenlijk in dezelfde zin de smoking gun vermelden. Deze zijn namelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. De smoking gun is bedoeld om een stuk vlees een echte rooksmaak te geven, wat ontzettend lekker is na het sous vide bereiden. Je legt het vlees daarvoor onder een glazen stolp, steekt de houtmot aan in de smoking gun, en verzamelt de rook vervolgens onder de stolp. Na enkele minuten heeft het vlees deze rookgeur- en smaak opgenomen, terwijl het zijn sappigheid en malsheid behoudt.

Groeten bereiden in de sous vide bak

Naast vlees zijn ook groenten veel lekkerder als je ze in de sous vide bak bereidt. Een set asperges bijvoorbeeld, kun je vacuüm trekken en vervolgens op deze manier bereiden. Doordat ze niet in contact komen met het water zullen alle voedingsstoffen behouden blijven, en blijven ze bovendien super mals en sappig. Je gasten zullen versteld staan van de heerlijke smaak en bite van groenten die je op deze manier hebt bereid. Maak er eventueel een lekker sausje bij of serveer ze gewoon in combinatie met een stampotje en een heerlijk stukje vlees. Met een sous vide bak van Souvy.nl is het niet moeilijk meer om een lekkere, gezonde maaltijd te bereiden voor je gezin of vriendengroep