Hoe zorg je voor een vegetarisch kerstdiner?

We zijn van oudsher gewend om een flink vleesgerecht te bereiden met de kerst. Wat denk je van de kalkoen of de hertenrug die traditioneel op tafel komen tijdens het kerstdiner. Een vleesgerecht kerst is dan ook bij veel gezinnen niet weg te denken. Maar wat nu als je liever voor vegetarisch gaat? Zit jij dan op een broodje met kruidenboter te kauwen terwijl de rest lekker aan het gourmetten is? Welnee! Dan organiseer je gewoon een vega gourmet! Net zo lekker of misschien nog wel lekkerder!

Wat kun je serveren tijdens een vega gourmet?

Vegetarisch vlees!

Om te beginnen bestel je natuurlijk vegetarisch vlees. Dat klinkt een beetje tegenstrijdig, maar het gaat hier dan om een heerlijk product dat eruit ziet als, bijvoorbeeld, een traditionele cordon bleu, maar toch volledig plantaardig is. Je kunt zelfs kiezen voor vegetarische hamburgers en cheeseburgers! Ook heerlijke champignonburgers met geitenkaas en walnoot en champignonburgers met italiaanse kaas en pijnboompitten bestel je gewoon online. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om al deze heerlijke producten op een schaal te mikken en zo te serveren, maar je kunt ze ook nog in kleinere porties verdelen. Zo zorg je ervoor dat alle burgertjes in de pannetjes passen.

Brood met smeerseltjes

Bij een gourmetavondje, en zeker tijdens de kerst, mag een lekker stokbrood niet ontbreken. Kies een stokbrood en zorg dat je daar verschillende smeerseltjes bij hebt. Kies bijvoorbeeld voor kruidenboter, selleriesalade en oude kaas-pestosalade. Haal de salades en de kruidenboter uit de bijgeleverde bakjes en doe ze in mooie schaaltjes die passen bij je servies. Dat ziet er wel zo gezellig uit! Je kunt dan ook meerdere schaaltjes vullen, zo hoeft er niet continu gevraagd en doorgegeven te worden.

Groenten en fruit

Snijd champignons in plakjes of stukjes, halveer cherrytomaatjes en trek een zak aardappelschijfjes open. Maak ook hier weer mooie schaaltjes van en zet deze, her en der verspreid, op tafel. Wil je het nog wat grootser aanpakken? Dan maak je ook kleine schaaltjes met stukjes courgette, paprika en een gesnipperd uitje. Zorg voor voldoende olie en/of boter om deze groenten heerlijk in te kunnen bereiden.

En wat denk je van fruit? Veel mensen vinden warm of zelfs gebakken fruit heerlijk! Ga eens een stap verder dan alleen maar groenten en zet ook wat ananas (in stukjes) appel (in plakjes) en peer (in stukjes) klaar. Ook mango is een aanrader voor tijdens de gourmet!

Je ziet het: er is keuze genoeg voor als je kiest voor vega. Wedden dat je gasten net zo genieten als jij?