Waarom bestaan er verschillen type Pinot Noir?

Pinot Noir is een zeer geliefd blauw druivenras. Het groeit op veel plekken in de wereld, maar de meest beroemde wijnen van Pinot Noir vinden we toch wel in de Bourgogne. Waar er ook wijn wordt gemaakt van deze druif, de stijl is over het algemeen zeer elegant te noemen.

Dezelfde druif, verschillende stijlen

Pinot Noir kan slank en koel zijn, maar ook vol en aards. In het Amerikaanse Oregon en op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland komen we de eerste stijl, koel en slank, het vaakst tegen. In Californië, Italië en Australië gaan de wijnen een meer aardse kant op.

Pinot Noir en de Bourgogne zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, maar ook elders in Frankrijk zien we de druif aangeplant staan. Bijvoorbeeld in de Elzas, in het zuiden van Frankrijk en in de Champagne regio. In Champagne zijn er drie belangrijke druivenrassen, te weten Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay. Vaak zitten deze druiven alle drie in een blend, maar het kan ook voorkomen dat alleen de blauwe druivenrassen, dus Pinot Noir en Pinot Meunier, zijn gebruikt voor een champagne. In dat geval wordt de wijn vaak ook wel een blanc de noirs genoemd. Dat wil zeggen dat het een witte wijn is, gemaakt van blauwe druivenrassen.

Zelfde druif, andere namen

Net als dat Pinot Noir per regio of land kan verschillen in stijl, kan de druif ook anders genoemd worden. De meest bekende alter ego van Pinot Noir is toch wel Spätburgunder. Dat is de naam die de Duitsers aan deze druif hebben gegeven. Het is niet zo gek dat de druif het bij onze oosterburen zo goed doet, aan gezien Pinot Noir wel houdt van een koel klimaat. In Amerika zul je de druif dan ook tegenkomen in de koele gebieden van Californië en in de staat Oregon. In Italië gaat Pinot Noir vaak over de toonbank onder de naam Pinot Nero.  

Pinot Noir in verschillende prijsklasse

Pinot Noir is geen wijn die voor een paar euro verkocht wordt. De druif is best lastig om te verbouwen en zeer gevoelig. Er gaat voor een wijnmaker dus behoorlijk wat tijd in zitten. De meeste instapwijnen van Pinot Noir vind je tussen de zes en acht euro, maar veel goedkoper ga je ze niet vinden. Maar er zijn ook behoorlijk prijzige wijnen van Pinot Noir op de wereld. Eén van de meest bekende toppers is de ‘La Romanée-Conti’ van Domaine de La Romanée-Conti in de Bourgogne. Daar legt de ultieme wijnliefhebber, of wijngek, gerust duizenden euro’s voor neer.