Zo stel je goede voornemens en haal je ze!

Een nieuw jaar betekent voor velen een frisse start. Een tijd om nieuwe doelen te stellen en oude patronen te doorbreken. Vaak kiezen we ervoor om onszelf beter te maken, gezonder te leven of meer te gaan sporten. Dit zijn fantastische voornemens, maar veel mensen hebben moeite om deze ook daadwerkelijk na te komen. Het kan lastig zijn om je aan je voornemens te houden, maar het is wel mogelijk. In dit blogpost geven we je tips om je voornemens te stellen en om ze ook echt waar te maken.

1. Stel realistische doelen

Als je wilt dat je voornemens slagen, is het belangrijk dat je realistische doelen stelt. Dit betekent dat je doelen moeten zijn die haalbaar zijn en binnen het bereik van je mogelijkheden liggen. Het is niet realistisch om te denken dat je van 0 naar 10 kilometer gaat hardlopen als je nog nooit hebt hardgelopen. Maar het is wel realistisch om te denken dat je van 0 naar 3 kilometer gaat hardlopen. Kies dus voor doelen die haalbaar zijn zodat je niet al snel teleurgesteld raakt en je voornemen laat vallen.

2. Zet je doelen op papier

Het is belangrijk dat je je doelen opschrijft of ergens anders neet, zodat je ze niet vergeet. Als je ze alleen in je hoofd hebt, is de kans groot dat je ze uit het oog verliest en dat ze aan kracht inboeten. Door je doelen op te schrijven of ergens anders neer te zetten, blijven ze bij je en weet je precies wat je wilt bereiken.

3. Maak een plan

Van je doelen naar je acties: het is belangrijk dat je weet wat je concreet moet doen om je doelen te bereiken. Als je bijvoorbeeld wilt gaan hardlopen, maak dan een plan waarin je stap voor stap uitzet hoe je dat gaat aanpakken. Begin bijvoorbeeld met drie keer in de week een halfuur hardlopen en bouw dit langzaamaan op naar vijf keer in de week een uur hardlopen. Wil je 5 dagen in de week gezond eten? Dan kan je bijvoorbeeld aan een meal prep denken. Hiermee zorg je ervoor dat je niet afgeleid wordt met wat je gaat eten. Je kan dit doen door maaltijdpakketten online te kopen. Wanneer je weet wat je concreet moet doen, is de kans groot dat je het ook echt gaat doen.

4. Geef jezelf tijd

Het is belangrijk dat je jezelf de tijd geeft om je doelen te bereiken. Soms kunnen we ongeduldig zijn en denken dat we meteen resultaat moeten zien, maar dit is niet realistisch. Geef jezelf dus de tijd om je doelen te realiseren en wees geduldig.

5. Wees flexibel

Soms kan het zo zijn dat je doelen veranderen of aanpassen. Dit is niet erg, want soms kunnen we niet voorzien dat er iets anders gebeurt. Wees dus flexibel en pas je doelen aan als het nodig is.