Ik ben freelancer en ik heb nooit vrij

Het is zo gegroeid of je hebt bewust de beslissing genomen je vaste baan te verlaten. Je bent freelancer geworden en je bent goed in wat je doet. Natuurlijk blijft het netwerken, profileren en bijblijven maar meestal heb je klanten genoeg. Met pieken en dalen, dat wel. Maar daar kun je tegen. Al moet je dag en nacht werken, ook in de weekenden.

Dat is een verkeerde instelling

Pardon? Het is toch juist goed om hard te werken? Als freelancer heb je nooit officieel vrije tijd. Een avond is geen avond meer en de weekenden zijn niet vrij. Dus zul je vrij moeten maken. Werk even moeten laten liggen. Want anders vloeit alles in elkaar over en heb je nooit vrije tijd. Andere kant is ook dat als je weinig werk hebt, je dat niet kunt beschouwen als vrije tijd. Dat is de spagaat waar elke ZZP’er en freelancer mee te maken heeft.

Freelancer? Bepaal je eigen vrije tijd!

Probeer echt vrije tijd om te relaxen en leuke dingen te doen in te plannen. Je kunt het zelf bepalen dus doe dat ook. Vind je zondagmorgen een fijne tijd om te werken doe dat dan maar neem dan bijvoorbeeld dinsdagmiddag verplicht vrij. Niet alleen om boodschappen te doen of je moeder te bezoeken maar écht vrij.
Je kunt me altijd bellen/mailen/appen
Dat kan ja. Je bent 24/7 bereikbaar. Maar het is niet zo verstandig om dat ook te zijn voor klanten of toekomstige klanten. Sta je daar op het punt om in bad te stappen. Zit je net even te netflixen. Ten eerste word jij letterlijke en figuurlijk gestoord maar het maakt ook niet een echt professionele indruk. Beste is gewoon kantoortijden aan te houden en die eerder genoemde dinsdagmiddag beperkt bereikbaar te zijn. ‘Ik bel u morgenochtend terug’, heeft nog nooit een freelancer een klus gekost. En zo ja, was het een veeleisende klant.

Werk is werk als freelancer

Het lijkt geweldig om thuis te werken als je kinderen hebt. Het zou fijn kunnen zijn om tijd genoeg te hebben voor het huishouden. De praktijk is anders. Werk is werk. Werk moet af. Kinderen storen en huishouden leidt af. Misschien is het raadzaam om toch gewoon kinderopvang te regelen. Wasmachines leeghalen kost tijd. Doe dat in de ‘vrije tijd’. Net als toen je nog voor een baas werkte.