Milieutip: 3 x shampoo niet uit plastic

Dagelijks kom je tegenwoordig minimaal 1 milieutip tegen. Echter is er een milieumaatregel waar je zelf waarschijnlijk nog nooit aan gedacht hebt. Namelijk: stoppen met shampoo. Goed voor het haar, voor hem en voor haar. Niet alleen veroorzaken shampooflesjes veel plastic gebruik, ook zijn de chemicaliën slecht voor jezelf en het milieu. Er gaan allerlei chemicaliën in de flesjes die je hoofdhuid beroven van haar natuurlijke mineralen. Het volledig en onmiddellijk stoppen met shampoo is lastig. Je moet namelijk door een periode van vettig haar. Dit voelt onprettig en ziet er niet erg verzorgd uit. Er zijn echter 3 alternatieven voor shampoo die beter zijn voor het milieu die ik op een rijtje heb gezet.

Milieutip 1. Shampoo bars

Zo kan je gebruik maken van een ‘shampoo bar’. Dit is een blok zeep, meestal in gerecycled karton verpakt, waarmee je je haar kan wassen. Om de bar te gebruiken maak je je haar nat en wrijf je je hoofdhuid in met de zeep. Je kan kiezen uit verschillende geuren en kleuren en het is tegenwoordig gewoon te koop bij de algemene drogist. Nog een voordeel van een shampoo bar is, is dat het in het algemeen langer meegaat dan een fles shampoo en je zo dus het milieu en je portemonnee spaart.

Milieutip 2. Azijn

Een meer natuurlijk alternatief voor shampoo is azijn. Door je haar uit te spoelen met azijn, gaat het vettige weg, maar blijven de mineralen wel in je haar en op je hoofdhuid zitten. Zorg wel dat je je haar goed uitspoelt, want azijn ruikt over het algemeen niet erg lekker. Het helpt om je haar veel uit te borstelen met een grove kam als het droog is. Zo kunnen de mineralen zich goed verdelen over de rest van je haar. Het aantal keer dat je azijn gebruikt kan per persoon verschillen, maar uiteindelijk hoef je vaak maar één keer per maand je haar met azijn uit te spoelen.

En de laatste 3. Ei

Dit alternatief is over het algemeen wel bekend bij mensen. Ei is goed voor je haar, omdat de pH-waarde van een ei bijna gelijk is aan die van je hoofdhuid. Je kan een ei gebruiken om je haar te wassen door een of twee eieren eerst te mengen met water en vervolgens 5 tot 10 minuten in je haar te masseren. Daarna spoel je het uit met lauw water, anders krijg je een gebakken ei in je haar! Daarnaast helpt het ei ook nog eens tegen het bestrijden van roos. Heb je nog een ei in huis? Het valt in ieder geval te proberen!