Nomadisch leven in Nederland mogelijk?

Je drinkt een cappuccino in de trendy bar om de hoek. Om je heen zit menig bezoeker verwoed te typen op een laptop, ondertussen kauwend op een broodje of afwezig roerend in de kop koffie waarvan het laatste wolkje damp al lang geleden is vervlogen. Het kan zijn dat je er één in je vizier hebt: een digitale nomade. Als digitale nomade doe je je werk digitaal, via de computer dus. Je hebt geen vaste standplaats en daarmee ben je ook niet gebonden aan een vaste woonplaats. De meeste digitale werkers trekken dan ook rond naar hartenlust, wat doet denken aan een nomadisch leven.

Nomadisch leven in het digitale tijdperk

Sinds de komst van het compacte en lichte neefje van de computer, oftewel de laptop, lijkt er ook een ander tijdperk aangebroken wat betreft het werken. Althans, voor degene die werk doet dat online kan worden gedaan. Was je eerst nog genoodzaakt om iedere dag de auto of trein te pakken voor je werk, nu hoef je alleen nog maar te zorgen voor een goede internetverbinding en een flinke dosis concentratie. Immers, de flexibiliteit in werktijden kan voor de één misschien leiden tot een ultieme vorm van multitasking, terwijl het bij de ander eindigt in eindeloos uitstelgedrag.

Stress op de online banenmarkt

Wanneer het digitaal nomadische leven je wel wat lijkt, dan kom je daarmee voor de keuze te staan welke functie je binnen de digitale wereld zou kunnen vervullen. Een baan in de ICT lijkt misschien een voor de hand liggende keuze; er is echter een ruim aanbod van online banen. Je kunt kiezen om aan de slag te gaan met het bewerken van video’s; het ontwerpen van programma’s of het creëren van websites. Ligt je talent daar niet? Ook als schrijver, coach, vlogger of kunstenaar kun je online aan de slag: er zijn genoeg mogelijkheden.

Nomadisch leven in kantoor of café

Als digitale nomade ben je flexibel, maar ook beperkt in daar waar je gaat. De voorwaarde is internet, een afgelegen berghut in Zwitserland gaat dus al niet. Door de opkomende trend van het digitaal nomadisch bestaan worden echter steeds nieuwe initiatieven opgezet om meer mogelijkheden voor de online werkende nomade te creëren. Zo zijn er speciale werkplek cafés met goede internetverbindingen en met stopcontacten bij iedere tafel. Mis je toch dat kantoor gevoel in je leven? Dan is een coworking een goed idee: een soort kantoor waar jij en andere digitale nomaden het kantoorleven leiden op jullie eigen manier.